Parodontitis, wat is het en wat zijn de gevolgen?

Parodontitis, wat is het en wat zijn de gevolgen?

Vandaag ga ik u uitleggen wat parodontitis is. Dit is namelijk een probleem in de mond die ik als mondhygiëniste vaak tegenkom. Een mondhygiëniste is namelijk opgeleid en gespecialiseerd in het behandelen van parodontitis. Om een algemeen beeld te krijgen van parodontitis, zal ik u uitleggen wat het is, hoe het ontstaat, wat de gevolgen er van zijn en wat u er aan kunt doen.

 

Wat is parodontitis?

Parodontitis is kortweg gezegd een tandvleesontsteking met verlies van het kaakbot. Parodontitis ontstaat niet zomaar, het is een complexe infectie van het tandvlees die meerdere oorzaken heeft. Dit betekent dus dat bepaalde factoren samen zorgen voor het ontstaan van parodontitis. Geschat wordt dat wereldwijd 11% van de bevolking parodontitis heeft.
 

Oorzaken parodontitis

Zoals al vermeldt is wordt parodontitis niet door 1 oorzaak veroorzaakt, maar door meerdere factoren. Deze kunnen onderverdeeld worden in risicofactoren en indicatoren.  Een risicofactor geeft een oorzakelijk verband tussen de factor en parodontitis weer en een risico indicator geeft de kenmerken weer die er voor kunnen zorgen dat iemand parodontitis krijgt. Voorbeelden van risicofactoren die in verband staan met parodontitis zijn:

 

  • Diabetes mellitus (zie blog over verband tussen diabetes en mondgezondheid)

  • Roken (zie blog over verband tussen roken en mondgezondheid)

  • Stress, onderdrukt het immuunsysteem waardoor er minder reactie is op ontstekingen

  • Een slechte mondhygiëne

  • Bacteriën

  • Erfelijke aanleg

 

Gevolgen parodontitis

Parodontitis kan er voor zorgen dat tanden en kiezen los komen te staan en ten slotte er uit ‘vallen’. Uiteindelijk zal de tandarts de slechtste tanden en kiezen eruit halen wanneer dit nodig is. Naast dat uiteindelijk de tanden of kiezen verloren kunnen gaan, kan parodontitis een slechte adem geven. Dit komt omdat de bacteriën die onder het tandvlees zitten, vluchtige zwavelverbindingen maken.  Bovendien kan een dergelijke ernstige tandvleesontsteking pijn gaan doen, echter hoeft dit niet altijd. 

Daarnaast heeft parodontitis niet alleen gevolgen in de mond, maar ook op de algehele gezondheid. Zo staat parodontitis in verband met hart- en vaatzieken, kan het invloed hebben op een ongeboren baby in de buik van de moeder. Zo is er een verband tussen parodontitis en vroeggeboorte en een laag geboortegewicht van baby’s (zie de blog over zwangerschap en mondgezondheid). Daarnaast  kan parodontitis invloed hebben op diabetes en de diabetes op de mondgezondheid zelf (zie blog over diabetes en mondgezondheid).


Onlangs zijn er in onderzoeken ook naar voren gekomen dat parodontitis in verband staat met Alzheimer en kan voeding ook een belangrijke rol spelen in de behandeling van parodontitis.  

 

Parodontitis behandelen

Maar hoe kunt u parodontitis behandelen? Hiervoor moet u naar een mondhygiëniste gaan. Deze is de specialist in tandvleesbehandelingen en heeft de kennis om parodontitis te behandelen. U kunt parodontitis niet verhelpen door beter te gaan poetsen, door een andere tandpasta te gebruiken of te stoppen met roken. De bacteriën, tandplak en tandsteen zitten te ver onder het tandvlees ‘verscholen’ dat u hier zelf niet bij kan. Alleen een professionele gebitsreiniging kan ervoor zorgen dat u uw gebit kan behouden. Wanneer u rookt is het stoppen met roken ook sterk aan te bevelen, omdat roken een negatieve invloed kan hebben op het effect van de behandeling.

U kunt parodontitis voorkomen door regelmatig naar uw tandarts/mondhygiëniste te gaan en hier een tandvleescheck laten doen. Zij kunnen u adviseren in het verzorgen van uw gebit.

Groetjes,

Laura
Mondhygiëniste

  Laura Numan     08-05-2019 20:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Aanmelden Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en mis onze acties en aanbiedingen nooit

Aanmelden

© 2019-2024 - MondGezond V.O.F. | Alle prijzen op onze webshop zijn incl. BTW