Zwangerschap en mondgezondheid

Zwangerschap en tandvlees

Bent u zwanger? Gefeliciteerd! Wilt u zwanger worden? Dan is deze blog over zwangerschap en mondgezondheid wellicht interessant voor u.Tijdens de zwangerschap gebeurd er veel in uw lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de toename van de hormonen progesteron (deze zorgt o.a. voor de innesteling van het bevruchte eitje en houdt de baarmoederwand in conditie) en oestrogeen (dit hormoon zorgt o.a. voor stimulatie van de ontwikkeling van de bijnier van je baby.

 

Zwangerschap en tandvlees

Maar wat hebben deze hormonen nou voor invloed op uw mond? Dit is namelijk meer dan u denkt. Zo bent u gevoeliger voor tandvleesontstekingen en zal uw tandvlees heftiger reageren op tandplak (tandplak bestaat uit bacteriën). Dit merkt u zelf aan dat uw tandvlees gezwollen is en snel bloedt. Pijn of gevoeligheid van het tandvlees kunt u hebben, maar dit hoeft niet altijd.
Een tandvleesontsteking noemen wij ook wel gingivitis. Gingivitis is een oppervlakkige tandvleesontsteking. Dit betekent dat de ontsteking zich alleen nog maar bevindt op het eerste 1/3 van het tandvlees. Door de ontsteking gaat het tandvlees zwellen en gaat het op een gegeven moment van de tand afstaan. Hierdoor hebben bacteriën vrij spel onder het tandvlees. In de blog Ontstoken tandvlees, wat nu? kunt u meer lezen over gingivitis.

 

Zwangerschapsgingivitis

Een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap noemen we ook wel zwangerschapsgingivitis. De zwangerschapsgingivitis kan voorkomen tussen de tweede en achtste maand van de zwangerschap. De verschijnselen zoals zwelling van het tandvlees, roodheid en bloeding komt doordat de doorbloeding van het tandvlees  is verhoogd. Deze verhoogde doorbloeding wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen oestradiol (oestrogeen) en progesteron. Vaak was voor de zwangerschap al sprake van een tandvleesontsteking, die u waarschijnlijk niet heeft opgemerkt omdat de kenmerken dan vaak minder heftig zijn. Daarnaast werden in verscheidene onderzoeken aangetoond dat bij zwangere vrouwen in de mond een verhoogd aantal van de bacterie p. intermedia werd waargenomen. Deze bacteriegroei wordt voornamelijk door het hormoon progesteron gestimuleerd en staat in verband met gingivitis.
 

Zwangerschap en parodontitis

Maar wat nou als u geen gingivitis heeft maar parodontitis? Parodontitis is een ernstige tandvleesontsteking met botverlies. In de blog ‘Parodontitis, wat is het en wat zijn de gevolgen?’ wordt er uitgebreider verteld over parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten en vaak bent u te weten gekomen dat u parodontitis heeft doordat uw mondhygiënist of tandarts dit heeft verteld.
Uit een reeks onderzoeken blijkt dat er een mogelijke relatie bestaat tussen parodontitis en vroeggeboorte (minder dan 37 weken) en/of een laag geboortegewicht (minder dan 2,5 kg). Een oorzakelijk verband (dit betekent dat het ene, in dit geval de parodontitis, de oorzaak is van het andere) tussen parodontitis en vroeggeboorte is nog niet gevonden. Verondersteld wordt dat de vroeggeboorte waarschijnlijk wordt getriggerd doordat de parodontitis ervoor zorgt dat ontstekingscellen door het lichaam circuleren en zo een bepaalde drempelwaarde overschrijden, waardoor er een premature bevalling wordt uitgelokt.

 

Vroeggeboorte en tandvleesontsteking

Uit onderzoek blijkt ook dat er verschil zit in de mate van de ernst van de parodontitis. Bij een matige parodontitis blijkt het risico op een vroeggeboorte 3 keer zo groot te zijn, terwijl bij een ernstige parodontitis dit al 4,5 keer zo groot is.

Behandeling van parodontitis voor een zwangerschap of in het eerste trimester van de zwangerschap schijnt te kans op een vroeggeboorte en laaggeboorte gewicht te verminderen. Wanneer u dus later begint met de behandeling schijnt het geen invloed te hebben op de risico’s van vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.  Desondanks is het overwegen van een behandeling wel belangrijk, omdat parodontitis niet alleen invloed heeft op de zwangerschap maar ook op de rest van uw gezondheid (zie blog ‘Diabetes en mondgezondheid’).

Uiteindelijk is het dus belangrijk om niet alleen naar de tandarts of mondhygiënist te gaan voor controle op gaatjes, maar ook voor de gezondheid van het tandvlees. Een regelmatige check kan er voor zorgen dat veel problemen snel geconstateerd worden, waardoor het risico op gingivitis en parodontitis wordt verkleind.

Groetjes,

Laura
Mondhygiëniste
  Laura Numan     19-09-2019 13:17     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Aanmelden Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en mis onze acties en aanbiedingen nooit

Aanmelden

© 2019-2024 - MondGezond V.O.F. | Alle prijzen op onze webshop zijn incl. BTW