Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid

Als mondhygiëniste is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de gezondheid van de tanden en tandvlees van iemand, maar ook te kijken naar de algemene gezondheid. Deze kan namelijk meer invloed hebben op de gezondheid van iemand zijn gebit dan gedacht. Vandaag leg ik uit wat diabetes voor invloed kan hebben op mondgezondheid.

Diabetes algemeen

Diabetes kan opgedeeld worden in 2 categorieën. Namelijk, diabetes type 1, waarbij er een verminderde productie is van insuline (= een hormoon die de suikerstofwisseling in bloed reguleert). En diabetes type 2, waarbij er weerstand heeft opgetreden tegen het effect van insuline. Hierdoor kan er minder of geen glucose (=bloedsuiker) uit het bloed worden opgenomen. Vaak zie je dat diabetes type 1 bij jonge kinderen al wordt gediagnosticeerd, en type 2 vaker bij oudere mensen of mensen met een te hoge BMI voorkomt.
 

Diabetes en tandvleesontsteking

Nu komen we bij het gedeelte waarbij diabetes invloed kan hebben op de mondgezondheid. In mijn vorige blog heb ik al uitgelegd over de verschillen tussen een tandvleesontsteking (gingivitis) en een tandvleesontsteking met botafbraak (parodontitis). Uit onderzoek is namelijk gebleken dat met name parodontitis een duidelijke relatie heeft met diabetes.
 

Diabetes en parodontitis

Dit betekent natuurlijk niet dat iedereen met diabetes ook parodontitis heeft. Het komt voornamelijk voor bij de ongereguleerde diabeten,  dit betekent eigenlijk gewoon dat de diabetes niet stabiel is. Bij een ongereguleerde diabetes is namelijk de functie van een bepaald soort witte bloedcel, die zorgt voor de afweer tegen infecties etc. verminderd. Dit zorgt er weer voor dat bepaalde bacteriën die in verband staan met parodontitis meer kans hebben om te groeien en schade aan te richten. Bovendien is er sprake van een verhoogde suiker-waarde in de ruimte tussen tand en tandvlees (de pocket), waardoor bepaalde bacteriën nog beter kunnen groeien.  Daarnaast hebben diabeten 50% meer botafbraak van het kaakbot dan niet-diabeten. Tot slot kan diabetes niet alleen tot parodontitis leiden, maar kan parodontitis even zo goed een verstoring geven in de stofwisseling.

Zoals ik vermeldt heb betekent het dus niet dat iedere diabeet gelijk parodontitis heeft of krijgt. Als dit wel het geval is, en de diabeet op dat moment goed gereguleerd is, dan is de kans van herstel op de behandeling van parodontitis even groot als bij een niet-diabeet.

Uiteindelijk is het dus belangrijk om niet alleen naar de tandarts of mondhygiënist te gaan voor controle op gaatjes, maar ook voor de gezondheid van het tandvlees. Een regelmatige check kan er voor zorgen dat veel problemen snel geconstateerd worden, waardoor het risico op parodontitis wordt verkleind.

Groetjes,

Laura
Mondhygiëniste

  Laura Numan     08-05-2019 20:51     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Aanmelden Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en mis onze acties en aanbiedingen nooit

Aanmelden

© 2019-2024 - MondGezond V.O.F. | Alle prijzen op onze webshop zijn incl. BTW