Voeding en de invloed op de mond

Voeding en de invloed op de mond

Iedereen weet eigenlijk wel dat suikers niet goed zijn voor het gebit. Maar naast suikers zijn er ook andere stoffen in voedsel die voor problemen in de mond kunnen zorgen. In deze blog vertel ik u over de invloed van voeding op uw mond.

Suikers en gaatjes

Suikers en gaatjes, iedereen kent het verhaal. Vaak verteld de tandarts of mondhygiëniste wanneer u voor de tandartscontrole komt dat u moet letten op wat u eet. Het is waar dat suikers een rol spelen in het ontstaan van gaatjes. Echter, suiker alleen is niet genoeg om een gaatje te krijgen. Hiervoor heeft u ook tandplak nodig. Tandplak is een laagje dat op alle oppervlakken in de mond voorkomt, maar het hecht zich voornamelijk aan het tandglazuur. Tandplak bestaat voor 70% uit bacteriën. De bacterie streptococcus mutans speelt een belangrijke rol in het ontstaan van gaatjes. Deze bacterie zet namelijk de suikers uit eten en/of drinken om in een zuur dat het tandglazuur aantast. Door op de juiste manier te poetsen, de tanden te  stokeren en zo min mogelijk tussendoortjes te eten waarin suiker zit kunt u gaatjes voorkomen.

Tandvlees en voeding

Maar niet alleen suikers hebben invloed op de mond. Zo blijkt uit onderzoeken dat ons Westerse dieet voornamelijk bestaat uit hoog-glycemische carbohydraten (o.a. suiker, witte bloem, witte rijst en fruitsappen), Omega-6 vetzuren (o.a. zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie) en relatief weinig vezels en micronutriënten (vitaminen en mineralen). Naast het veroorzaken van gaatjes zorgt dit dieet ook voor meer tandplak en tandvleesontstekingen.

Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat  het verminderen van carbohydraten en het juist vermeerderen van de inname van Omega-3 vetzuren (dit zit o.a. in vette vis, lijnzaadolie en walnoten), vitamine C (fruit!), vitamine D (zonlicht), antioxidanten (groenten, fruit en noten) en vezels (groenten en fruit) zorgt voor gezonder tandvlees.  

Parodontitis en voeding

Zo zorgt een onbalans tussen Omega-6 en Omega-3 vetzuren in de bevordering van ontstekingen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de inname van Omega-6 en Omega-3 niet gelijk is (1:1) maar in het Westerse dieet gelijk staat aan een inname van 15:1. Dit zorgt voor een hoger level aan stoffen in het bloed die zorgen voor een overdreven reactie van ons immuunsysteem.
Daarnaast blijkt de inname van vitamine C en D een belangrijke rol te spelen bij gingivitis (zie blog over Ontstoken tandvlees, wat nu!?’) en parodontitis (zie blog ‘Parodontitis, wat is het en wat zijn de gevolgen?’). Een ernstig tekort aan vitamine C kan scheurbuik veroorzaken, wat resulteert in ernstig kaakbotverlies.
Antioxidanten zorgen op hun beurt weer voor een vermindering van oxidatieve stress. Dit zijn kortgezegd beschadigingen aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam.  Oxidatieve stress staat in verband met o.a. hart- en vaatziekten, gewrichten, chronische ontstekingen, verminderde vruchtbaarheid en hoge bloeddruk.

Uit al deze informatie kunnen we een conclusie trekken dat het gezond en gevarieerd eten heel erg belangrijk is. Niet alleen voor ons lichaam maar ook voor de mond. Wanneer u dus behandelingen ondergaat bij de mondhygiëniste voor bijvoorbeeld gingivitis en parodontitis is het belangrijk om te letten op wat u eet. Eet dus zo min mogelijk bewerkt voedsel, voedsel waar veel suiker in zit en eet juist voedsel die veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels bevatten.

Groetjes,

Laura
Mondhygiëniste
  Laura Numan     27-09-2019 12:18     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Aanmelden Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en mis onze acties en aanbiedingen nooit

Aanmelden

© 2019-2024 - MondGezond V.O.F. | Alle prijzen op onze webshop zijn incl. BTW