7 tips om een slechte adem te verhelpen of voorkomen

7 tips om een slechte adem te verhelpen of voorkomen


Een slechte adem, dat wil niemand! Maar hoe ontstaat nou een slechte adem en hoe kunt u een slechte adem verhelpen en voorkomen. Dat wordt in deze blog uitgelegd.


 



 

 

Oorzaken van een slechte adem


Een slechte adem kan door veel verschillende factoren ontstaan. Het kan soms een samenspel zijn van meerdere factoren bij elkaar of het kan worden veroorzaakt door 1 duidelijke factor. Verschillende oorzaken van een slechte adem kunnen zijn:

Tips om een slechte adem te verhelpen en voorkomen:

  1. Poets regelmatig uw tanden

Het regelmatig poetsen van uw tanden (minimaal 2 keer op een dag) wordt niet voor niets geadviseerd. Dit heeft te maken met dat u tandplak regelmatig verwijderd. Tandplak is een laagje dat op alle oppervlakken in de mond voorkomt, maar het hecht zich voornamelijk aan het tandglazuur. Tandplak bestaat voor 70% uit bacteriën. Wanneer tandplak niet op de juiste manier wordt weggepoetst of er wordt niet vaak genoeg gepoetst, dan kan het op den duur een slechte adem veroorzaken. Dit komt omdat de bacteriën die een slechte adem veroorzaken ‘vluchtige zwavelverbindingen’ produceren. Deze vluchtige zwavelverbindingen zorgen voor een nare geur die uit de mond komt.
  1. Gebruik tandenstokers of ragers voor tussen de tanden

Wanneer u uw tanden heeft gepoetst blijft er nog veel tandplak (dus bacteriën) tussen de tanden zitten. Deze bacteriën kunnen dus ook op den duur zorgen voor een slechte adem. Door minimaal 1 keer per dag een tandenstoker of rager te gebruiken kunt u dit voorkomen.
  1. Gebruik een tongschraper

Tongschrapers worden vaak niet zo snel geadviseerd door tandartsen en mondhygiënisten. Desondanks is het een belangrijke aanvulling op de basiszorg. Een tongschraper is namelijk bedoeld om bacteriën en tandplak van de tong te schrapen. Bacteriën hechten zich namelijk makkelijk aan het oppervlak van de tong. Dit heeft te maken met de structuur van de tong, die bestaat uit diepe groeven. Bacteriën die hier langere tijd zitten, dus wanneer u geen tongschraper gebruikt, kunnen dus ook weer vluchtige zwavelverbindingen produceren.
  1. Ga regelmatig voor controle naar de tandarts

Het kan zijn dat wanneer u dus de bovengenoemde stappen al heeft opgevolgd, u het idee heeft dat u een slechte adem blijft houden. Dit kan komen omdat er meer aan de hand is dan alleen de bacteriën in de mond die zorgen voor een slechte adem. U kunt bijvoorbeeld een gaatje of een ontsteking hebben in 1 van uw tanden of kiezen. Door regelmatig naar de tandarts te gaan voor een gebitscontrole kunt u deze problemen voorkomen of op tijd laten behandelen.
  1. Laat uw gebit reinigen bij de mondhygiënist

Een mondhygiënist is 4-jarig HBO opgeleid en is de specialist op het gebied van tandvleesproblemen. Zij kan u helpen in het verhelpen en voorkomen van een slechte adem. Een slechte adem kan namelijk ook worden veroorzaakt door een tandvleesontsteking. Dit kan dan gaan om een oppervlakkige tandvleesontsteking (zie blog over ‘Ontstoken tandvlees, wat nu?!) of door een dieper liggende tandvleesontsteking (zie blog over ‘Parodontitis, wat is het en wat zijn de gevolgen?). Beide ontstekingen worden vaak weer veroorzaakt door tandplak (en natuurlijk de bacteriën in de tandplak). Deze tandplak kan op een gegeven moment hard worden, dan wordt dit tandplak ook wel tandsteen genoemd. Dit tandsteen kan onder het tandvlees gaan zitten en kunt u zelf niet verwijderen. Door regelmatig een professionele gebitsreiniging door een mondhygiënist te laten uitvoeren, kunt u voorkomen dat dit tandsteen verdere problemen kan veroorzaken. Daarnaast kan een mondhygiënist u tips geven over hoe u uw mond moet schoon houden.
  1. Gebruik een mondzorgproducten speciaal voor een slechte adem

Tegenwoordig zijn er veel mondzorgproducten op de markt die beweren dat zij tandplak verwijderen en een slechte adem verhelpen en voorkomen. Helaas is dit in veel gevallen niet waar. De enige mondzorgproducten die daadwerkelijk iets doen zijn mondzorgproducten met chloorhexidine. Chloorhexidine is het enige stofje dat ervoor kan zorgen dat de vluchtige zwavelverbindingen worden geneutraliseerd. Dit stofje kan in mondzorgproducten in verschillende percentages voorkomen, namelijk de 0,05%, de 0,12% en de 0,20%. Om de nare geurtjes te neutraliseren wordt vaak de 0,05% geadviseerd, omdat u deze voor langere tijd kunt gebruiken. De mondzorgproducten met een percentage van 0,12% of hoger worden vaak geadviseerd wanneer u ergere klachten heeft aan uw tandvlees.
MondGezond biedt verscheidene mondzorgproducten aan speciaal voor een slechte adem:
 
  1. Kijk uit met bepaalde voedingsproducten

Bepaalde voedingsmiddelen zoals knoflook, kool en ui kunt u beter vermijden wanneer u denkt dat dit de oorzaak is van een slechte adem. Deze voedingsmiddelen kunt u eventueel, als u er achter wil komen wat de oorzaak is van de slechte adem, niet consumeren. Wanneer u dan het idee heeft dat u minder uit uw mond ruikt, dan weet u dat u met deze voedingsmiddelen moet oppassen.  Uiteraard kunt wanneer u toch knoflook of iets dergelijks heeft gegeten uw tanden goed poetsen, tanden stokeren en tongschrapen. Ook kunt u de bovengenoemde producten aanvullend gebruiken, deze neutraliseert ook de geuren van knoflook, ui en kool.

Met vriendelijke groet,
Laura, mondhygiëniste

 
  Laura Numan     26-02-2020 11:29     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Aanmelden Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en mis onze acties en aanbiedingen nooit

Aanmelden

© 2019-2025 - MondGezond V.O.F. | Alle prijzen op onze webshop zijn incl. BTW